Tandlægeskræk

Hvad udspiller tandlægeangst af?

For mange mennesker er det at gå til tandlægen noget skræmmende og noget man ikke har kontrol over. Det kan være nogle lyde der generer en, eller det kan være tanken om smerten der afholder en for at gå regelmæssigt til tandlægen. Disse tanker fører til en angst, der ikke er nem at slippe afsted med. Men her er der nogle gode råd til hvad du som patient kan gøre ved det og hvad tandlægen kan gøre, for at give dig den bedste tand behandling.

6 gode råd til patienten

Det er helt normalt at være bange for at gå til tandlægen. Det er tankerne der sætter en angst i gang og for at kunne komme over det er der nogle forholdsregler du kan tage;

  1. Inden du skal til tandlægebesøget er det en god ide at lave nogle afspændingsøvelser som får dig til at slappe af. Gør noget du føler er afslappende både mentalt og fysisk, så du er klar til tandlægebesøget. Prøv evt. at lytte til noget afslappende
  2. Det er bedst at vælge formiddagstider hos Tandlægen, så du ikke skal være nervøs hele dagen, og det anbefales at have en støtteperson med til behandlingen, som du kan søge trøst hos.
  3. Det anbefales at gå regelmæssigt til tandlægen, både for tænderne, men også for din egen rytmes skyld og især for at overkomme tandlægeangsten. Derfor er det vigtigt, at overholde konsultationerne, så angsten ikke bliver større og hober sig op i hovedet.
  4. Lav en aftale om, hvad behandlingsforløbet skal omfatte, hvor meget det haster, og hvor meget det skal koste.
  5. Fortæl tandlægen at du ønsker at holde små pauser under behandlingen. Fx ved at række hånden op.
  6. Fortæl tandlægen hvis du foretrækker at blive bedøvet inden eller under behandlingen, såfremt dette kunne være med til at hjælpe på tandlægeskrækken

En ond cirkel

Angst for tandbehandling resulterer ofte i, at man kommer ind i en ond cirkel

Når man udskyder det regelmæssige tandlægebesøg, kan det resulterer i dårlige tænder og smerter på sigt. Oveni det, kommer skamfuldheden til udtryk ved at udskyde tandlægebesøget og bliver fx flove over deres smil, fordi tænderne generer dem.

Hvis Tandlægebesøget udskydes i lang tid, udvikler mange frygt for dårlige nyheder når de engang er inde hos Tandlægen fx at de skal betale mange penge for mange huller.

På denne måde bliver man fanget i en ond cirkel, der bliver værre og værre, hvis ikke den brydes.

Hvordan kommer angsten til udtryk?

Angst kan opstå og udtrykkes på mange måder. Den består af fire dele, der gensidigt påvirker hinanden.

Tanker. Fælles for de fleste med angst for tandbehandling er, at tanker, forestillinger, lugte, ord eller billeder, der har med tandbehandling at gøre, sætter forskellige kropsreaktioner i gang.

Kropsreaktioner. Reaktionerne kan fx være svedige hænder, hjertebanken, åndenød, mundtørhed, kvalme, ondt i maven eller muskelspændinger. Der kan være stor forskel i reaktionernes styrke.

Handlinger. Tankerne og kropsreaktionerne opleves som ubehagelige og får en til at handle ved at søge væk – dvs. at holde sig væk fra tandlægebesøg eller ikke lade sig vejlede under behandlingen.

Følelser. Resultatet er en følelse af skam, utilstrækkelighed, dårlig samvittighed eller vrede.

Patient citater

Jeg føler mig altid tilpas og tryg hos Tandlægerne i Brønshøj da de yder et højt service niveau, og jeg har nu været patient i over 20 år.

Lars Andersen

Jeg har gået hos Tandlægerne i Brønshøj i årevis, og de yder altid en ekstra god service, hvor der bliver taget hensyn til mig under behandlingerne i form af extra pauser, da jeg lider af tandlægeskræk.

Christina Roosefeldt

Jeg havde akut brug for at komme til tandlægen, og Tandlægerne i Brønshøj, tog mig ind samme dag som jeg ringede og sørgede for at jeg ikke skulle gå med smerten

Kenneth Bo Jensen